Home mail
Siamese tweeling
 

 

In het jaar 1811 werd de tweeling Chang en Eng geboren. Ze zaten bij de geboorte op borst-buik hoogte aan elkaar vast. Als circusact gingen ze de wereld door en noemden zich “de Siamese tweeling”. Deze naam hadden ze zichzelf gegeven omdat ze in Siam - dit heet nu Thailand - geboren waren. Vanaf dat moment worden alle tweelingen die aan elkaar vast zitten Siamese tweelingen genoemd.

Een siamese tweeling is een eeneiige tweeling. Een siamese tweeling ontstaat wanneer de deling van de cellen niet volledig gebeurt. Er groeien twee kindjes uit die op een bepaalde wijze aan elkaar vastzitten. Een siamese tweeling kan op verschillende manieren en in verschillende mate aan elkaar vastzitten, bijvoorbeeld met de hoofden, schouders, borsten, buiken, billen of benen. In ernstige gevallen deelt de tweeling samen organen of lichaamsdelen.

Het is afhankelijk van de vergroeiing mogelijk om een siamese tweeling te scheiden. Daarbij moet het wel mogelijk zijn dat beide kinderen los van elkaar kunnen leven. Het is altijd een zware en risicovolle operatie.