Home mail
Eeneiig of twee-eiig?
 

 

Je hebt kunnen lezen dat een eeneiige tweeling ontstaat uit één eicel en één zaadcel en een twee-eiige tweeling uit twee eicellen en twee zaadcellen. Maar wat betekent dit nu verder?

Een eeneiige tweeling is genetisch volledig identiek, ze hebben dezelfde genen. Een twee-eiige tweeling is genetisch gezien gelijk aan broers en zussen die op dezelfde dag zijn geboren.

Een eeneiige tweeling is altijd van hetzelfde geslacht, dus twee jongens of twee meisjes. Een twee-eiige tweeling kan van hetzelfde geslacht zijn maar het kan ook een jongen en een meisje zijn. Bij twee jongens of twee meisjes hoeft niet meteen duidelijk te zijn of het een eeneiige of twee-eiige tweeling is, maar wanneer het gaat om een jongen en een meisje is het altijd een twee-eiige tweeling.

Een eeneiige tweeling lijkt qua uiterlijk heel erg op elkaar, vaak zijn ze moeilijk uit elkaar te houden. Ze hebben dezelfde huidskleur, oogkleur, kleur haren en bloedgroep. Wel is het mogelijk dat bepaalde kenmerken gespiegeld zijn, zoals het kruintje, het links- of rechtshandig zijn. Soms zijn zelfs de organen gespiegeld. Het is mogelijk dat de ene helft van de tweeling iets groter of dikker is dan de andere, dit komt doordat ze bijvoorbeeld andere hoeveelheden eten. Het karakter van een eeneiige tweeling hoeft niet geheel identiek te zijn. Onder invloed van de omgeving kunnen de kinderen zich anders ontwikkelen en zich anders gedragen.

Een twee-eiige tweeling kan heel erg op elkaar lijken, net als sommige broertjes en zusjes heel erg op elkaar lijken. Maar het kan ook dat ze juist helemaal niet op elkaar lijken. Er zijn zelfs een aantal tweelingen waarbij de het ene kindje een blanke huidskleur heeft en de andere een donkere, dit is mogelijk als de ouders niet dezelfde huidskleur hebben. Een twee-eiige tweeling is hetzelfde als broers en zussen die op dezelfde dag zijn geboren.